Αριστοτέλης – Επίκουρος –Καντ – Σύγχρονοι πολιτικοί φιλόσοφοι
Το ΠOKEATEΠ οργανώνει νέα σειρά ομιλιών και διαλέξεων με θέμα «Το ασαφές Δίκαιο». Οι διαλέξεις-συζητήσεις προσφέρονται τιμητικά προς το Πολιτιστικό Κέντρο και τους/τις συναδέλφους που θα συμμετάσχουν από τη συνάδελφο Έφη Χατζηνάσου, Οικονομολόγο με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοικητική και τη Φιλοσοφία.
Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς: Γιατί να συζητήσουμε για το ασαφές δίκαιο και το νόμο;
Ποια ερωτήματα της σύγχρονης καθημερινότητας μπορούμε να προσεγγίσουμε καλύτερα μέσα από το ασαφές δίκαιο; Π.χ. Γιατί αλλάζει συνεχώς η σειρά ικανοποίησης των απαιτήσεων στην πτώχευση; Γιατί έχουμε υποθηκοφυλακεία; Προσφέρουν κάτι άλλο εκτός από μια δημόσια αρχειοθέτηση; Με ποια έννοια έγινε δεκτή εν μέρει η αγωγή της ΑΤΕ υπό εκκαθάριση κατά του Αλληλοβοηθητικού Ταμείου Πρόνοιας Προσωπικού ΑΤΕ;
Αλλά δεν είναι μόνο τα πρακτικά ερωτήματα. Μπορούμε να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τι σημαίνει για εμάς, για τον καθένα μας προσωπικά, δίκαιο και νόμος. Μπορούμε να νιώσουμε τι σημαίνει νόμος για τις σύγχρονες κοινωνίες μας και τι για τις αρχαίες. Πώς επηρεάζει τη ζωή μας και την καθημερινότητά μας. Μπορούμε μέσα από τις ελλείψεις και τις δυσκολίες του δικαίου να κατανοήσουμε τα όρια, τα κενά και τις αδικίες του νόμου. Για να γνωρίζουμε καλύτερα τι μπορούμε να περιμένουμε απ’ το νόμο και τι υποχρεούμαστε ή ευθυνόμαστε να τροποποιούμε σ’ αυτόν.
Αυτά και άλλα ερωτήματα θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε μέσα από την επιείκεια και την ανάγκη. Δυο καταστάσεις δικαίου που συναποτελούν το ασαφές δίκαιο κατά τον Καντ και μπροστά στις οποίες ο νόμος είτε στέκεται με αμηχανία είτε ακολουθεί αντιφατικές πορείες. Σε σημείο να μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν ο νόμος, η εξ ορισμού και εκ κοινωνικής κατασκευής οργανωμένη υποστασιοποίηση του δικαίου, είναι πράγματι δίκαιος, αν μας εκφράζει, αν τον πιστεύουμε και αν πρέπει να τον τηρούμε και να τον υπακούμε. Και, κυρίως, γιατί πρέπει να είναι δημόσια γνωστός, γιατί πρέπει να τον γνωρίζουμε και γιατί πρέπει ή χρειάζεται να τον αλλάζουμε.
Μέσα από πέντε δίωρες φιλοσοφικές συζητήσεις-διαλέξεις βασισμένες στην Καντιανή και Αριστοτελική εργογραφία θα μπούμε σε έναν γαλαξία εννοιών του δικαίου και πρακτικών του νόμου που θα φωτίσουμε με πολλά παραδείγματα.
Περίγραμμα των διαλέξεων:
Α: Νόμος, δίκαιο, φύση ως έννοιες της φιλοσοφίας και της ζωής των αρχαίων Ελλήνων
Β: Γενικές έννοιες στον Καντ. Έννοιες δικαίου στον Καντ.
Γ: Έννοια της επιείκειας στον Αριστοτέλη
Η εφαρμοσμένη ηθική και οι επαγγελματικοί κώδικες δεοντολογίας του σήμερα.
Δ: Το δίκαιο της ανάγκης (Δημόκριτος, Αριστοτέλης, Επίκουρος, Καρνεάδης, Καντ)
Ε: Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης/ η κατάσταση εξαίρεσης (Καρλ Σμιτ, Τζόρτζιο Άγκαμπεν, Χάνα Άρεντ).
Προεκτάσεις και συγκρίσεις της αριστοτελικής και καντιανής προσέγγισης. στην πολιτική και στο δίκαιο του σήμερα. Κλείσιμο του σεμιναρίου.
Οι διαλέξεις θα πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη στις 4.00 μ.μ., στο χώρο της οδού Κάνιγγος 23, 3ος όροφος.
Δίδακτρα: 10 Ευρώ (για την κάλυψη των φωτοτυπικών εξόδων) με κατάθεση του ποσού (εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου από την έναρξη του σεμιναρίου) στο λογαριασμό του ΠΟΚΕΑΤΕΠ Νο 6017 040039 777.
Έναρξη μαθημάτων: Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018 στις 4.00 μ.μ.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας στις συμμετοχές μέχρι το όριο των είκοσι (20) ατόμων για να είναι εφικτή η διαπροσωπική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής:
Βασιλική Μελέτη: 6979287422 και meletiv@piraeusbank.gr ή vmeleti@yahoo.gr
Γιάννης Καζάκος: 6973697255 και ykazakos@gmail.com
Ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι διαλέξεις αλλά και να διατηρηθεί η ομάδα είναι τα 10 άτομα.
Διευκρινίζεται ότι, απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή όλων των εργαζομένων της τράπεζας στα μαθήματα είναι η εγγραφή στο ΠΟ.Κ.Ε.ΑΤΕ.Π. και επιπρόσθετα, για τους μη εργαζόμενους στον Όμιλο, η προπληρωμή της ετήσιας συνδρομής (24 Ευρώ).