Για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης το ΠΟ.Κ.Ε.ΑΤΕ.Π. σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε τη θεατρική παράσταση
«Ορφέας και Άλκηστη: ο μύθος και η ανατροπή του»
Τετάρτη 21 και Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018, ώρα 20:00
στην αίθουσα ΣΕΤΑΠ, 3ος όροφος, Αμερικής 10, Αθήνα
Eπειδή εκδηλώθηκε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την παρακολούθηση της παράστασης την Τετάρτη 21 Μαρτίου και οι κρατήσεις έχουν υπερβεί το διαθέσιμο αριθμό θέσεων, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί και δεύτερη παράσταση την Πέμπτη στις 22 Μαρτίου 2018 στον ίδιο χώρο και ώρα.
Όσοι έχουν ήδη κρατήσει θέση για την παράσταση της Τετάρτης και πιθανώς προτιμούν να την παρακολουθήσουν την Πέμπτη, παρακαλούνται να το δηλώσουν στους παρακάτω:
Σοφικίτου Κατερίνα: 2108541639, 6937009784, ksofiki@hotmail.com
Αντιγόνη Ερωτοκρίτου: 2103335589, 6974065980, erotoktitoua@piraeusbank.gr
Παγκόσμια ημέρα ποίησης η ημερομηνία 21 Μαρτίου. Μια συμβολική ημερομηνία, η ημέρα της εαρινής ισημερίας, «που συνδυάζει το φως από τη μια και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση, η οποία συνδυάζει το φωτεινό πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό πρόσωπο του πένθους» όπως είχε δηλώσει η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου. 21 Μαρτίου και στην Ελλάδα ο εορτασμός της είναι σημαντικός, γιατί από εδώ άρχισαν όλα: το 1997 ο ποιητής Μιχαήλ Μήτρας εισηγήθηκε το εορτασμό της στην Ελλάδα και το 1999 μετά από εισήγηση του συγγραφέα Βασίλη Βασιλικού καθιερώθηκε από την Unesco ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης την 21 Μαρτίου «ώστε η ποίηση να μην θεωρείται πλέον μια τέχνη χωρίς χρήση, αλλά μια τέχνη που βοηθά την κοινωνία να ισχυροποιήσει την ταυτότητά της».
Στις 21 Μαρτίου για πρώτη φορά το ΠΟ.Κ.Ε.ΑΤΕ.Π. με αφορμή τον εορτασμό αυτής της ημέρας αποφάσισε να οργανώσει μια δική του βραδιά. Μια βραδιά αφιέρωμα στην ποίηση με πρωταγωνιστή τον Ορφέα, έναν μυθικό ήρωα με ποιητική και με μουσική διάσταση, που λατρεύτηκε από θεούς και ανθρώπους και άσκησε ακαταμάχητη έλξη σε πολλούς καλλιτέχνες. Έτσι και τρεις από τις καλλιτεχνικές ομάδες του ΠΟ.Κ.Ε.ΑΤΕ.Π.: το νέο σεμινάριο θεάτρου με την Μαρία Μαλλούχου (βασικός του άξονας η ερμηνευτική πάνω στο ποιητικό κείμενο), η χορωδία με την καθοδήγηση του Mαέστρου Μιχάλη Παπαπέτρου (με εργαλείο την όπερα στην εποχή του μπαρόκ) και το εργαστήρι ζωγραφικής με την Φωτεινή Πούλια (αποδόμηση και δημιουργία νέων έργων με την τεχνική του κολλάζ) συνέπραξαν στην ενοποίηση των τεχνών σε μορφή παράστασης.
Η εικαστική παράσταση «Ορφέας και Άλκηστη: ο μύθος και η ανατροπή του» αποτελεί ένα πρωτότυπο εγχείρημα σύνθεσης δύο μύθων που εξυμνούν ποιητικά τον έρωτα και τον θάνατο. Συνδετικός κρίκος είναι η δραματουργική επεξεργασία διαφορετικών έργων από όλες τις τέχνες (όπως θέατρο, μουσική, ζωγραφική και κινηματογράφος). Μια ομαδική εικαστική παρουσίαση με τη συνεργασία και τη συμμετοχή όλων των μελών των τριών ομάδων του ΠΟ.Κ.Ε.ΑΤΕ.Π..
Κείμενα από την Άλκηστις του Ευριπίδη (438 π.Χ.), την Eurydice του Γάλλου J. Anouilh (1941), την ταινία Orphee του Γάλλου J. Cocteau (1950) και την πρωτότυπη ποιητική αφήγηση του μύθου του Ορφέα και της Ευρυδίκης λειτουργούν αρμονικά στην ενοποίηση των δύο μύθων και στη σύλληψη του καινούργιου κειμένου της παράστασης. Αποσπάσματα από τις δύο μπαρόκ όπερες του Γερμανού C. W. Gluck, Orfeo ed Euridice (1762) και Alceste (1767), αλλά και την μπαρόκ όπερα του Άγγλου H. Purcell Dido and Aeneas (1689) συνδέουν την μουσική με τους μύθους. Αποτελούν αξιόλογες μουσικές μεταφορές των μύθων και χρησιμοποιούνται στην παράσταση ώστε η μουσική και ο λόγος να επιδράσουν ψυχικά στον θεατή/ακροατή συνθέτοντας την ενιαία πλοκή. Με βασική αναφορά (αφετηρία) τα κλασικά ζωγραφικά έργα του Γερμανού J. H. Tischbein the Elder, Alkeste (1780) και του Γάλλου M. M. Drolling, Orphée et Eurydice (1820), ξεκινά μια διαδικασία αποδόμησης και μια εκ νέου προσπάθεια εικονοποίησης των αρχικών ηρώων, ενώ συγχρόνως παρουσιάζονται συμβολικά στοιχεία που συνάδουν με τη νέα και την παλιά πλοκή των μύθων αναδεικνύοντας τη διαχρονικότητα των ηρώων. Δύο νέα έργα δημιουργούνται: Άλκηστης (2018) και Ορφέας και Ευρυδίκη (2018), κολλάζ, 105Χ75 εκ.
Η πρωτότυπη σύνθεση των παραπάνω έργων αναδεικνύει την γλώσσα, τον ρυθμό και τις ουσιώδεις έννοιες των δύο μύθων που μας παρουσιάζουν στη σκηνή το φως και το σκοτάδι της ποίησης, τον έρωτα και τον θάνατο δύο ζευγαριών: Ορφέα-Ευρυδίκη και Άδμητου-Άλκηστη. Τέλος, η εικαστική παράσταση «Ορφέας και Άλκηστη: ο μύθος και η ανατροπή του» στην τελική της διαμόρφωση, αποτελεί τον φόρο τιμής που αποτίνουν όλοι οι συντελεστές της παράστασης προς την αξία της «ποίησης» στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης σε μια βραδιά του ΠΟ.Κ.Ε.ΑΤΕ.Π..
Είσοδος ελεύθερη
(απαιτείται δήλωση συμμετοχής – ανώτατος αριθμός θέσεων 100 άτομα)
Συντελεστές παράστασης:
Ιδέα / σύλληψη / κείμενα: όλοι οι συντελεστές
Σκηνοθεσία / θεατρική διδασκαλία: Μαρία Μαλλούχου
Μουσική διδασκαλία / διεύθυνση χορωδίας / πιάνο: Μιχάλης Παπαπέτρου
Συντονισμός εργαστηρίου ζωγραφικής: Φωτεινή Πούλια
Θεατρική ομάδα: Νατάσα Αγγελοπούλου, Φένια Αδαμίδου, Κατερίνα Αργυράκη, Φίλιππος Βάρελης, Γιάννης Κεφαλάς, Μάριος Μακρής, Μαριλένα Παναγιώτου, Κατερίνα Στεφάνου
Χορωδία: Τούλα Αρρέ, Χρήστος Βολακάκης, Εύη Βροντίση, Τάκης Γεωργούσης, Κώστας Ευθυμίου, Κική Ζαρκάδα, Χριστόφορος Ζαρκάδας, Ιωάννα Κουτουμάνου, Δήμητρα Μαντζούκη, Μαρία Μαστοράκη, Κωνσταντίνα Μπανδήλα, Παναγιώτα Μπιρμπάκου, Στέλλα Ντούρου, Τζένη Ντούρου, Στέλλα Ριζοπούλου, Βάνα Ρίζου, Χάρης Σταυράκης, Αιμιλία Στεφανάκη, Νίκος Τρεμούλης, Βασίλης Τσιλιγιάννης, Βάνα Τσιτσίβα, Ευγενία Φαφούτη, Έφη Φουσέκη, Έφη Ψαρουδάκη
Σοπράνο: Σοφία Χρυσοπούλου
Εργαστήρι ζωγραφικής: Εύα Λεφάκη, Ζοζεφίνα Λουσίκου, Παναγιώτης Μαρίνης, Αγγελική Μπακάλη, Χρήστος Μπακούλης, Ειρήνη Μπαλιώτη, Νανά Μπάλτα, Μάρθα Μιχάλη, Δημήτρης Ντούπας, Φωτεινή Πούλια, Βάγια Τράκα, Αγγέλα Σταυρίδου
Φώτα: Κωνσταντίνος Ανδρίκου
Λήψεις / μοντάζ: Γκέλυ Πεντεφούντη, Δήμητρα Τριανταφύλλου