ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017
Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
ΩΡΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ 20.30 Μ. Μ.
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το πιο πολυδιαβασμένο έργο της αγγλικής λογοτεχνίας και μία από τις μεγαλύτερες ιστορίες αγάπης και εκδίκησης, σε διασκευή και σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού.
Τα «Ανεμοδαρμένα ύψη», το μοναδικό έργο της Έμιλυ Μπροντέ, το οποίο έγραψε όταν ήταν μόλις 29 ετών, έναν χρόνο πριν πεθάνει, αποτέλεσε σημείο αναφοράς και έμπνευσης για την Τέχνη, χαρίζοντάς μας ένα από τα πιο εμβληματικά ζευγάρια του παγκόσμιου ρεπερτορίου. Ήρωες του τα μέλη δύο οικογενειών, που κατοικούν σε απομονωμένα σπίτια στα χερσοτόπια του Γιόρκσαϊρ και σημαδεύονται από τον ανεκπλήρωτο έρωτα του Χήθκλιφ και της Κάθριν. Έναν έρωτα που οδήγησε στην ολοκληρωτική καταστροφή και των δύο σπιτιών.
ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:7 ΕΥΡΩ (ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ:13 ΕΥΡΩ)
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ μέχρι την ΤΕΤΑΡΤΗ 1/3/2017 με ταυτόχρονη κατάθεση του εισιτηρίου στο λογαριασμό του ΠΟΚΕΑΤΕΠ Νο 6017040057970, με αναγραφή του ονόματος του μέλους. Αντίγραφο των καταθέσεων , με mail στις παρακάτω διευθύνσεις:
ΜΑΡΙΑ ΜΥΛΩΝΑ κιν.6945133104 & milonamaria@yahoo.com
ΣΤΕΛΛΑ ΚΟΣΣΥΦΑ κιν. 6973355965 & stellakossifa@hotmail.com
ΡΑΝΤΕΒΟΥ: ΣΤΟ ΦΟΥΑΓΕ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΤΙΣ 20.00.
Περισσότερα για το έργο:
Το βιβλίο, που αποτελεί το μοναδικό έργο της Έμιλι Μπροντέ, το οποίο έγραψε όταν ήταν μόλις 29 ετών, έναν χρόνο πριν πεθάνει, είναι ένα διαχρονικό έργο που ως εκ τούτου έχει προβολές σε όλες τις εποχές. «Τα ‘διαχρονικά έργα’, χαρακτηρίζονται έτσι, γιατί μιλούν για τις κορυφές και τα βάθη του ανθρώπινου ψυχισμού και της ακατάτακτης συμπεριφοράς μας, που ανθρωπολογικά μιλώντας, υφίστανται πολύ αργές μεταβολές, καταγεγραμμένα από τα χέρια ικανών δημιουργών, στη συγκεκριμένη περίπτωση της Έμιλι Μπροντέ. Μιλάνε για ανθρώπους με ελλείμματα, με πάθη, αλλά και στιγμές ανάτασης. Οι ζωές αυτές, μας είναι οικείες και αναγνωρίσιμες σε όλες τις εποχές. Μία γυναίκα που παρατάει τον άνδρα της ή ένας άνδρας που βασανίζεται από ένα δυσβάστακτο ερωτικό πάθος, βρίσκονται σε κάθε εποχή», επισημαίνει ο σκηνοθέτης και διασκευαστής του κειμένου.
Η διαδικασία της διασκευής διήρκεσε περίπου επτά μήνες. «Το βιβλίο είναι ‘μεγάλο’, τόσο σε καλλιτεχνική αξία όσο και κυριολεκτικά σε αριθμό σελίδων. Χρειάστηκε συστηματική προσπάθεια για να γίνει οργάνωση του υλικού, η μελέτη του και η επιλογή των κατάλληλων, να παρασταθούν, σκηνών. Επίσης, οι δύο αφηγητές του βιβλίου έγιναν ένας, η υπηρέτρια Νέλυ, και αυτό συνέτεινε στην δυσκολία και πολυπλοκότητα του εγχειρήματος», τονίζει.
Αν και Θεσσαλονικιός ο Γιάννης Καλαβριανός είναι η πρώτη φορά που συνεργάζεται με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.
«Έχω βρει ένα κλίμα αμέριστης βοήθειας, καλλιτεχνικής ελευθερίας (που ξεκίνησε ήδη από την αποδοχή της πρότασης για το συγκεκριμένο έργο και κατόπιν κατά τη διαδικασία της ανοιχτής ακρόασης των ηθοποιών) και συμπαράστασης σε όλα τα επίπεδα. Είναι προφανής η αλλαγή του κλίματος και η μεγάλη προσπάθεια της καλλιτεχνικής διεύθυνσης να βάλει το θέατρο σε ταχύτητες και λογική που απαιτούνται, για να συνεχίσει να παράγει έργο υψηλής καλλιτεχνικής αξίας, όπως και οφείλει. Η Θεσσαλονίκη πρέπει να στηρίξει το θέατρό της με κάθε μέσο και εκείνο να καταφέρει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της νέας, δύσκολης εποχής», καταλήγει.
Δραματολόγος της παράστασης είναι ο Αντώνης Σολωμού, βοηθός σκηνοθέτη η Αλεξία Μπεζίκη που υπογράφει και την επιμέλεια κίνησης, τα σκηνικά είναι του Γιάννη Θαβώρη, τα κοστούμια των Αλεξάνδρας Μπουσουλέγκα και Ράνιας Υφαντίδου, η μουσική του Άγγελου Τριανταφύλλου, οι φωτισμοί του Σάκη Μπιρμπίλη.
Παίζουν: Γιώργος Γλάστρας, Αίγλη Κατσίκη, Γιώργος Κολοβός, Αγγελική Νοέα, Ορέστης Παλιαδέλης, Μαριάνθη Παντελοπούλου, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Κωστής Ραμπαβίλας, Αρετή Σεϊνταρίδου, Έφη Σταμούλη, Ορέστης Χαλκιάς.